Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Działa ktoś na Macach?

HydePark

Działa ktoś na Macach?

Postautor: miksell » 25 gru 2015, 13:05

Ostatnio jechał przede mną samochód z naklejonym jabłkiem. Wnioskuję iż właściciel używa maca.
Z racji iż mamy okres prezentowy a o mojego obecnego laptopa muzea zaczynają się dopytywać, zaczynam myśleć nad jego zmianą. Tak sobie myślę nad macbookiem pro. Działa ktoś na takim sprzęcie?

Do czego używam komputera?
Mam dwa komputery: firmowy (tego nie zmieniam) i domowy (złom). Komputera używam do netu, obróbki zdjęć, excela, filmów maila itp... Z jednej strony maci mi się podobają z drugiej strony przeraża mnie zamkniętość tego systemu i to iż w razie konkretnej przesiadki będę musiał od nowa kupować programy pod inny system.

Będę wdzięczny za jakieś sensowne odpowiedzi
miksell
 
Posty: 68
Rejestracja: 31 gru 2014, 00:37

Re: Działa ktoś na Macach?

Postautor: Coyote » 27 gru 2015, 19:17

Pozwolę sobie....

Co oznacza obróbka zdj wg Ciebie? Robisz to zawodowo czy hobbystycznie obrabiasz zdj przed wysłaniem do wywołania lub zamieszczeniem na fb?

Do tych zadań jakie wymieniłeś spokojnie starczy komputer średniej klasy szybkości (że tak to niefachowo nazwę). Napisz co masz, jakie parametry i wiek komputera. Jeżeli to nie tajemnica rzuć też przedział budżetu jaki chcesz przeznaczyć.
2.9 CRDi 150KM; BF Goodrich A/T TA KO2 245/75r16; Lift +2"; Lovells +200kg; Bilstein B6
Mój Terracan
Wcześniej byli:
Mitsubishi Pajero Pinin 2.0GDI
Land Rover Freelander 2.0Td4
Awatar użytkownika
Coyote
 
Posty: 136
Rejestracja: 04 lis 2015, 20:43
Lokalizacja: Głębokie południe, SZY

Re: Działa ktoś na Macach?

Postautor: miksell » 28 gru 2015, 12:52

Generalnie to jestem inżynierem i projektantem drogowym.
Mam komputer służbowy, ale też czasem działam na prywatnym.

Obróba zdjęc:
Czasem cos tam poobrabiam przed wysłaniem mailem lub "FB" - szału nie ma

Filmy:
Czasem składam filmiki, na YT i jako rodzinne pamiątki

Grafika:
dość sporo projektuję w CAD, sporo też z użyciem BIM.

Reszta:
Interent, poczta, ogólnopojęta rozrywka.
miksell
 
Posty: 68
Rejestracja: 31 gru 2014, 00:37

Re: Działa ktoś na Macach?

Postautor: Coyote » 28 gru 2015, 16:33

To Panie inżynierze bardzo mi miło :)

Zakładając, że masz CADa z kluczem 8-) na Windows to na Mac pewnie nie będzie to chciało działać. Nowa licencja to kupa hajsu, Mac to druga kupa hajsu... Choć nie ma co ukrywać do projektowania, photoshopa itp Maci lepsze. Osobiście kilka razy miałem białego w rękach i jakoś wolę chyba Windows. Ale to już musisz sam rozstrzygnąć co wolisz.

Ja polecam tak:
-Im więcej i im szybsze rdzenie tym lepiej. 8 to minimum skoro chcesz też coś projektować w ciężkich programach.
-Dysk SSD. Szybsze, cichsze. Co prawda jak się zepsuje to nie ma co ratować :D Ale polecam
-Grafika koniecznie dodatkowa. Posiada wtedy swój procesor i pamięć. Piękna sprawa i do gier i do programów graficznych.
-RAM tak jak z procesorem :D im więcej tym lepiej.

Poza tym ogranicza Cię tylko budżet. Co do marki to polecam Lenovo, Toshibę, HP (osobiście nie przepadam ale jedni z lepszych.
Taka dodatkowa wskazówka. Jeżeli nie zależy Ci na dużym ekranie to lepiej szukać mniejszych. Wygodniej przenosić. mniejszy ekran mniej obciąża procesor i baterię
2.9 CRDi 150KM; BF Goodrich A/T TA KO2 245/75r16; Lift +2"; Lovells +200kg; Bilstein B6
Mój Terracan
Wcześniej byli:
Mitsubishi Pajero Pinin 2.0GDI
Land Rover Freelander 2.0Td4
Awatar użytkownika
Coyote
 
Posty: 136
Rejestracja: 04 lis 2015, 20:43
Lokalizacja: Głębokie południe, SZY


Wróć do POGADUCHY nie tylko o TERRACANIE



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by StylerBB.net