autor: tomekk » 08 paź 2014, 12:07
Witam !
Generalnie próbowaliśmy jako forumowe środowisko karawaningowe z petycjami różnego rodzaju, ale guzik z tego wyszło. Na dzień dzisiejszy tylko Słowacja przy zestawie ponad 3,5 tonowym każde dokupować dodatkową winietkę, której równowartość dla 1 m-c to około 10 EUR raptem. Z Viatollem wiążą się jeszcze inne problemy :
- konieczność wpłaty kaucji
- odpowiedzialność za niesprawność urządzenia według podpisanej umowy spada na kierowcę
- problem z szybami "metalizowanymi" które nie "przepuszczają" sygnału i wtedy trzeba stoczyć walkę o Viatoll z anteną zewnętrzną
- doładowanie na stacji jest wielokrotnością chyba (nie pamiętam) 120 zł, więc jak masz do przejechania odcinek za 15 zł to musisz wpłacić kaucję - ponad 100 zł, plus doładowanie konta też ponad 100 zł
- jeśli jedziesz częścią autostrady "państwowej" A2 to NIE MOŻESZ zapłacić na bramkach, tylko MUSISZ posiadać Viatoll
Ja mam przyczepę 1500 kg i kicha. Są ludziska na Forum Karawanigowym, którzy kupują auta typu Passat, Subaru itp, gdzie DMC auta to 1950 kg - 1995 kg, żeby ciągać przyczepę 1500 kilogramową. Z masami to nie jest prosta sprawa, bo zapomina się jeszcze o współczynniku 1,33 stosunku DMC auta do DMC przyczepy, jeśli przyczepa ma hamulec bezwładnościowy. Nie obowiązuje to, gdy hamulec jest uruchamiany z miejsca kierowcy, tak jak hamulce przyczep w ciężarówkach. Tak, tak, żeby w Polsce wypocząć to trzeba długą drogę przejść. Co do turystów z zagranicy to już wolę nie pisać, bo na ich miejscu szerokim łukiem omijałbym Polskę. Zresztą przytoczę znaną sprawę kiedy Chorwacja wprowadziła zakaz wwozu żywności, z małymi wyjątkami. Fora internetowe to grzały się do czerwoności w całej Europie i ludziska zaczęli jeździć gdzie indziej. Między innymi, Czesi, którzy są 3 nacją wypoczywającą w Chorwacji stanowili takie lobby, że Chorwacji zmienili przepisy i za wszystko przeprosili. Był jeszcze czas kiedy Czesi wprowadzili elektroniczny pobór opłat, cos takie jak u nas. Z przepisu nie wynikało jednoznacznie, że nie dotyczy osobowych z przyczepą, więc co było na forach, ano wszyscy zaczęli omijać Czechy u jeździli przez Słowację i Niemcy. Po czasie sprawa została wyprostowana i informacja już była jaśniejsza, że nie dotyczy aut osobowych, bo tu tylko ważne jest DMC samochodu,a nie zestawu. Przepraszam, że się rozpisałem.
Pozdrawiam