Wczoraj wymieniałem i rozbierałem z kumplem lusterko w jego Terracanie i mam takie spostrzeżenie. Proszę o weryfikację jeśli gdzieś jest inaczej niż zakładam. Bo nie jestem pewny - to taka hipoteza (moja córa lubi to słowo). Ano do rzeczy.
Zakładałem lewe lusterko z innego wozu. Wersja Terrka z elektrycznymi lusterkami i podgrzewaniem. Zakupiliśmy lusterko ale nie zwróciłem uwagi czy jest podgrzewane. I co? Po zamontowaniu wszystko działa cacy ale nie grzeje.
Rozebrałem stare i nowe (stare) lusterko i co mnie zdziwiło. W obu same lustra były podgrzewane przy czym w tym nowym (starym) była inna kostka tzn. taka sama ale bez dwóch pinów i samo lustro nie było podpięte (gołe styki).
Co zrobiłem.
Przerzuciłem kostkę z wiązką ze starego lusterka do nowego (starego) co wiązało się z przedłużeniem tych przewodów od ogrzewania i zadziałało.
Stawiam tezę.
chyba wszystkie Terracany z elektrycznie sterowanymi lusterkami są fabrycznie przygotowane do ogrzewania luster tzn. wszystkie lustra są z matą grzejną. Bo tak było w tym lusterku nowym (starym), była mata grzejna ale nie podpięta.
Przerabiając kostkę i podpinając dwa kabelki można mieć podgrzewane lusterka.
Czy to odkrycie na miarę wynalezienia koła?