Jestem po rozbiórce silnika - dla potomnych !!! wyszło iż w naszych autach w silnikach J3 występują suche cienkościenne tuleje cylindrowe wsuwliwie pasowane dociskane tylko przez głowicę bez żadnych uszczelnień. Jedynym sposobem przedostania sie płynu chłodzącego do oleju przez cylinder jest pęknięcie bloku silnika w okolicach tulei. U mnie ten problem nie występuje ale na przyszłość gdyby komuś z niewiadomego miejsca dostawał sie płyn do oleju (wykluczając na 100% uszczelkę pod głowicą) to tutaj szukał bym przyczyny jak to sie stało u zefirekwroc co opisał wyżej. Dlatego w tych silnikach tak ważna jest uszczelka pod głowicą i jej szczelność. Po ogledzinach orginalnej uszczelki firmy kia pod głowicę muszę przyznać ze jej jakość pozostawia wiele do życzenia i chyba bedę szukał zamiennika wysokiej jakości bo orginału na pewno nie założę albo bedę dorabiał na zamówienie uszczelkę. U mnie winowajcą całej robiórki silnika okazała sie pęknieta głowica na 3 cylindrze w kanale zaworu ssącego co spowodował zacinający się termostat i pracę silnika na małym obiegu co doprowadziło do przegrzania i pęknięcia głowicy.
Nadmienię ze obieg płynu w układzie jest tak zrobiony iż mimo zacięcia termostatu i przegrzania w pewnej sytłacji czujnik temperatury może pokazywać normalną temperaturę pracy silnika. Dlatego po złożeniu silnika bedę przerabiał termostat aby taka sytłacja więcej sie nie powtórzyła.

Pozdrawiam
Mateusz