Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

uszkodzone lsd

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

uszkodzone lsd

Postautor: januszbol » 20 mar 2010, 22:26

Witam, czy ktoś może mi doradzić jak naprawić LSD. Wymieniłem oleje w dyfrach na takie co są zalecane lecz na mocniejszych skrętach dalej szarpie i hamuje, szczególnie na ciasnych parkingach nie idzie manewrować autem, kurcze szkoda opon. Proszę o radę.
Awatar użytkownika
januszbol

Re: uszkodzone lsd

Postautor: irek » 21 mar 2010, 10:53

ciekawe, po wlaniu właściwego oleju nie powinno szarpać, nawet jesli LSD jest zniszczone (u mnie tak było)

Co do naprawy - mam niestety złe wieści
Do naprawy potrzebne są płytki LSD, które nie występują jako samodzielny element
Pozostaje zakup całego mostu i wymiana główki
na allegro mosty chodzą od 600 do 2000 zł (pytanie jak wybrać właściwy, z działającym LSD?)

Jest jeszcze takie rozwiązanie, że możesz porostu wyjąc same płytki i jeździć bez blokady.
jesli nie jest Ci potrzebna - to jest najtańsze rozwiązanie.

jeśli potrzebujesz blokady to możesz zdecydować się na blokadę ARB - komplet z montażem okolo 6000 zł
zaleta jest taka, że nie właczy ci sie sama tylko wtedy gdy TY chcesz
Awatar użytkownika
irek

Postautor: januszbol » 21 mar 2010, 17:51

Witam, a może to nie jest wina dyfra tylko jakiegoś przekaźnika, sprzęgła elektromagnetycznego, o którym wspominano na forum. gdy nie było oleju to blokady łapały wcześniej gdy podnosiłem koło na lewarku a skrzynia była na neutral to kolem nie mogłem obrócić swobodnie teraz po wlaniu olei troszkę się polepszyło. Może jest inne rozwiązanie tego problemu.?
Awatar użytkownika
januszbol

Postautor: irek » 29 maja 2011, 14:03

LSD to rzecz która włacza sie mechanicznie, bez udziału przekazników
jak to działa viewtopic.php?f=13&t=253
Popros mechanika żeby wykrecił główke mostu i zobacz co tam zastaniesz (moze cos blokuje płytki?)
A wogóle jesli nie masz terenowych zainteresowań to wyjmij je, wlej zwykły olej i po klopocie
Awatar użytkownika
irek

Postautor: mdeja » 30 maja 2011, 11:16

A tak w ogóle to widzę że LSD ci ładnie blokuje koło wewnętrzne przy skręcie. Czyli działa. Może tylko ciut za dobrze..
Awatar użytkownika
mdeja

Wróć do AWARIE