Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Po postoju nie odpala!

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

Po postoju nie odpala!

Postautor: rafix25xe » 30 cze 2013, 14:09

Witam wszystkich jestem tu nowy od 3 miesięcy posiadam Terracana 2.9 crdi z 2003 świetne auto ale pojawił sie problem od 2 dni po postoju ok 6 godzin nie mogę odpalić samochodu,pompuje pompką,krece i nic po podpięciu kabli od innego samochodu odpala od strzała, po naładowaniu akumulatora po całej nocy odpali,elektryk sprawdził aku i jest ok,jeżeli nie odpala sie od innego samochodu lub prostownika nawet z plaka czy samostartu nie odpali czy jest tam może jakis magiczny elektrozawór który się zawiesza? jeżeli odpale samochód cały dzień mogę jezdzić i nic się nie dzieje po postoju odrazu jest problem może ktoś coś doradzi niechcę na dzien dobry kupować pompy i wtrysków,paliwo leje z bp filtr paliwa nowy problem pojawił się nagle
rafix25xe

Re: Po postoju nie odpala!

Postautor: szymon672 » 30 cze 2013, 19:12

U mnie przyczyno była zepsuta pompka.Zobacz czy jest twarda i czy masz zalecany filtr paliwa.Na forum podane są jakie dobrze działają z terkiem.
szymon672

Postautor: rafix25xe » 30 cze 2013, 21:43

ta pompka przy filtrze?,no właśnie nie jest twarda można pompować cały czas bez oporu a filtr jest nowy ale zamiennik jaki s na bosha trzeba czekać ale chyba sie skuszę
rafix25xe

Postautor: zefirekwroc » 02 lip 2013, 19:30

Witaj,

przede wszystkim czy dzieje Ci się tak jak masz zalane dużo paliwa czy jak mniej niż 1/4 w zbiorniku. Problem z filtrem paliwa i brakiem odpowiedniego ciśnienia objawia się dopiero przy dużo mniejszej ilosci paliwa. Jeżeli problem z odpalaniem masz przy stanie paliwa poniżej ostatniej kreski to na 99% masz po prostu zły filtr i czeka Cie wymiana na jakis lepszy oryginal. Ja mam Delphi i też jest ok. Z Boschem na 100% też. Po prostu trzeba wtedy ciut więcej wydać.
zefirekwroc

Postautor: rafix25xe » 03 lip 2013, 19:26

dziękuje wszystkim za pomoc,okazało się na komputerze że po zgaszeniu silnika zbija ciśnienie z listwy cr,więc mechanik obstawia że któryś wtrysk zaczął lać i każe zrobić test przelewu wtryskiwaczy jeśli to nie, to zostaje pompa lub zawór w pompie także nieciekawie,a co do małej ilości paliwa w zbiorniku to nawet jak wlałem na stacji 73 litry to palił normalnie
rafix25xe

Postautor: zefirekwroc » 06 lip 2013, 01:15

Troche nie rozumiem posta Twojego to pali ok jak zbiofnik jest zalany? Osobiscie upieram sie przy filtrze no tez mialem mase bledow przy podobnym problemie
zefirekwroc

Postautor: rafix25xe » 06 lip 2013, 21:58

nie poprostu kolego żle napisałem,za każdym razem mogłem wyjezdzić paliwo do końca i odpalał normalnie,a diagnoza już jest 2 wtryski do wymiany
rafix25xe

Wróć do AWARIE