autor: zefirekwroc » 09 mar 2013, 13:25
witajcie:) nieszczesliwie mam ten sam problem co Wy... obecnie jestem na etapie przekladania silnika. Prawda wyglada wiec tak, ze zaden silnik J3 z Carnivala nie bedzie pasowal z prostego powodu. Silnik w Kii lezy poprzecznie i trzeba jednak troche pozmieniac by pasowal do Terracana. Ja jestem już na końcówce i tak na serio zmian jest tylko kilka, a znalezc silnik do Hyundaia w dobrej kondycji jest po prostu ciezko. Nie wiem jakie usterki Was dotknely, ale u mnie padl ostatni cylinder (pekniecia z przegrzania). Robię to ze znajomym mechanikiem i ze zmian, które Was nie ominą to na pewno miska olejowa, ktora w Terracanie ma wglebienie na most. Poza tym trzeba zmienic wałki, bo te w Hyundaiu sa po prostu inne. Ogólnie zmiany nie sa jakies porazajace, ale bez nich przekladka jest niemozliwa. I tutaj mimo wszystko przestrzegam przed szukaniem silnikow Hyundaia. Wierzcie lub nie, ale obejrzalem ich kilka i ze wzgledu na specyfike pracy i ulozenie jego w komorze wszystkie cierpialy na uszkodzenie ostatniego cylindra. Ja osobiscie polecam szukac silnika Kii i dopasowanie go do Hyundaia. Nie jest to az takie trudne i wcale nie jest az tak wymagajaca czynnoscia, a jedynie cierpilwosci trzeba. Nie wiem skad jest informacja o innym bloku, bo u mnie mocowania bloku sa identyczne w silniku z 2002 roku (silnik Hyundaia) i z Kii silnik z roku 2004.
Jezeli ktos chcialby namiar na silniki to polecam firmę AW Motors z Łagiewnik (woj. dolnoslaskie). Mają sporo silnikow do Carnivala. Ja wybieralem z 4 z roznym przebiegiem i stanem.
PS. mozecie napisac jakie sa powody waszych wymian?