Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

OLEJ W PŁYNIE CHŁODNICZYM

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

OLEJ W PŁYNIE CHŁODNICZYM

Postautor: Wiściol » 03 wrz 2013, 20:07

Witam
Mam pytanko co może być przyczyną tego że po odkręceniu korka wlewu płynu chłodzącego widać że do płynu dostał się olej .
Jednak nie widać aby w zbiorniczku wyrównawczym był olej . Na bagnecie olej ma cały czas taki sam stan , silnik się nie grzeje, pracuje równo ,nie kopci odpala bez problemów żadne kontrolki się nie zapalają. Silnik diesel 2,9 rok 2003. Myślałem że to może być chłodniczka oleju ale mój mechanik że jej nie ma w serwisie też sprawdzali po VINie i stwierdzili że jej niema .
Z góry dziękuję. :?:
Wiściol

Re: OLEJ W PŁYNIE CHŁODNICZYM

Postautor: kris_lodz200E » 03 wrz 2013, 22:25

Jeśli to 2.9crdi to posiadasz na 100% chlodniczke oleju. Jest ona zintegrowana razem z podstawą filtra oleju. Prawdopodobnie to początki puszczania oringu. Nic więcej... Można wykonać naprawę we własnym zakresie ale jest z tym troche gimnastyki. Jako serwis kupujemy oringi w aso zestaw to koszt 200zl, plus filtr oleju, termostat, olej i robota. Generalnie pol dnia zabawy. Lepiej zrobić wcześniej, bo później płukanie układu to katorga....
NAPRAWIAMY TERRACANY oraz wszystkie inne wehikuły
------------------------------
Promocja jesienna!!
Do usług powyżej 500zł (wszelkiego rodzaju), zabezpieczenie podwozia ze zniżką Terracan i duże Vany, busy - przecena z 600zł na 400zł.
kris_lodz200E

Postautor: Wiściol » 04 wrz 2013, 08:20

Witam
Dziękuje za odpowiedź.
Jednak mam jeszcze jedno pytanko
- komplet których oringów trzeba kupić?
Nie mam konkretnego mechanika i nie chcę żeby coś kombimowali
Narazie twierdzą, że to może być uszczelka pod głowicą, a to dość spore koszta.
Pozdrawiam i z góry dziękuję. :?
Wiściol

Postautor: kris_lodz200E » 04 wrz 2013, 08:51

Zmiem mechanika... bo albo chcą Cie rąbnąć na kase albo nir mają pojęcia o tym silniku i aucie. Choć według starej zasady powinno się zawsze romont zaczynać od rzeczy najtańszych...mniejsza z tym.

Oringów jest w sumie 6 plus duża papierowa uszczelka. Później postaram się wrzucić zdjęcia i jak znajdę, fakturę z Aso z numerami. Podaj swój VIN sprawdzimy w ASO czy masz to samo (ale z tego co wiem żadnych zmian nie było). Duża uszczelka przychodzi do bloku silnika, oringi wchodzą do środka chłodniczki. Skąd jesteś? Może przyjedź do Nas do serwisu?
Promocja jesienna!!
Do usług powyżej 500zł (wszelkiego rodzaju), zabezpieczenie podwozia ze zniżką Terracan i duże Vany, busy - przecena z 600zł na 400zł.
kris_lodz200E

Postautor: Wiściol » 04 wrz 2013, 09:02

Jestem ze Szczecina a tu nie mogę znaleść żabnego magika który by się zaopiekowal mojm terkiem.
Wstawiłem auto i zobaczą co to może być
Mój VIN to KMHNM81XP3U068585
Dodam żę po zdjęciu węża chłodnicy górnego poleciało trochę oleju.
pozdrawiam
Wiściol

Postautor: kris_lodz200E » 04 wrz 2013, 12:18

Słuchaj, masz z pewnością olej w całym układzie i nie jest USZCZELKA POD GŁOWICĄ! Nie daj się wkręcić.
Zaraz wrzucę zdjęcia jak mi się uda zobaczysz sobie jak to wygląda.
Promocja jesienna!!
kris_lodz200E

Postautor: Wiściol » 04 wrz 2013, 13:21

Dzięki bardzo za (fotki ) pomoc części zamówiłem będą za dwa dni.
Dopiero jak im co i gdzie szukać to po wymontowaniu okazało się że to oringi i olej był w całym układzie (płukanie)
Jak odbiorę auto to dam znać jak poszła im naprawa.
Ale nadal będę szukał kogoś kto się zna na tych autach ?
Jaki jest zalecany olej do niego ?
Dzięki i pozdrawiam. :D
Wiściol

Postautor: kris_lodz200E » 04 wrz 2013, 22:10

Olej kolego masz w specyfikacji jest na ona na forum ja leje 5w40 Totala. Cały układ trzeba porządnie wypłukać i za miesiąc zmienić plyn jeszcze raz. Ciesze się, że pomogłem:D Jakbyś był w Łodzi zapraszam na serwis.
Promocja jesienna!!
kris_lodz200E

Postautor: zefirekwroc » 08 wrz 2013, 20:36

Witaj,

niestety mnie też dotknął podobny problem i nie była to uszczelka pod głowicą (która jest stalowa i jej uszkodzenie jest w zasadzie niemożliwe), a pęknięty blok silnika mimo, że każdy wskazywał uszczelkę. Niestety dla własnego spokoju i ograniczenia wydatków jak już będzie zdjęta głowica sprawdź ściany cylindrów czy nie są poprzepalane. Jeżeli któryś jest przepalony to niestety płyn może także być zanieczyszczony przez olej, który leje się tamtędy.
zefirekwroc

Następna

Wróć do AWARIE