Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

tuleje silnika 2,9 crdi

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

tuleje silnika 2,9 crdi

Postautor: nizak102 » 24 cze 2014, 07:54

Witam :D
Robię remont góry silnika swojego Terka bo prawdopodobnie pekła głowica na 3 cylindrze na ssącym zaworze.
mam pytanie dość mocno mnie nurtujące gównie do osób które samodzielnie rozkładały silnik tak jak ja.
A wiec jak jest rozwiązana kwestia tuleji cylindrowych. pytam dlatego iż po obróceniu wałem w celu diagnozy gładzi cylindra jedna z tuleji mi wstała razem z tłokiem na 3 cm :evil: (oczywiscie wcisnełem ją spowrotem)- tylko zostaje kwestia jej uszczelnienia.
Czy jest to tkzw. mokra tuleja czy sucha? bo jak mokra to pewnie na dole jest jakiś oring który szlak trafił :( i pewnie bede musiał rozbierac całkiem silnik. Tak kiedyś mi sie dostawał płyn chłodzący do oleju w jednym z silników produkcji mitsubishi.
A nie chce terka robic na sztukę i sprzedawac tylko jeżdzic pare lat co najmniej bezawaryjnie.
Proszę o podpowiedzi doświadczonych kolegów co grzebali przy dole silnika :)
Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
nizak102

Re: tuleje silnika 2,9 crdi

Postautor: barzuc » 24 cze 2014, 08:44

Już bez terka...
Był: Terracan 2.9 163KM A/T + TOD: viewtopic.php?f=9&t=2344
Obecnie: Fiat Sedici 4x4 + Mitsubishi Outlander 4x4
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: nizak102 » 24 cze 2014, 09:54

Witaj
Właśnie ani serwisówka ani katalog częsci nie ujmuje tego problemu.
W serwisówce nie ma nic ciekawego o tulejach a w katalogu jest to nie dokładnie narysowane ani opisane.
A jesli jest tzw sucha tuleja to nie chce dalej robic sobie kosztów i rozbierac jak leci :)
Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
nizak102

Postautor: zefirekwroc » 24 cze 2014, 16:00

Tuleja ma niestety uszczelke na spodzie. Jezeli sie nie oderwala to nie ma problemu jak oderwala to czeka Cue cala gehenna jaka i ja przeszedlem, bo niestety po takim zdarzeniu musialem wymienic silnik po pekl blok na tym cylindrze.
zefirekwroc

Postautor: limbo » 24 cze 2014, 19:40

a jakie sa objawy jak pójdzie uszczelnienie tuleji??
Płyn chłodzący w oleju??
Awatar użytkownika
limbo

Postautor: nizak102 » 24 cze 2014, 20:01

Witajcie
Jak wygląda konstrukcja bloku i tujeii ? Czy mógł byś kolego zefirekwroc przybliżyć jak ta uszczelka jest mocowana? jest to realizowane za pomocą oringu w bloku czy w tuleji ? czy tuleja ma bezpośredni kontakt z płynem chłodzącym? czy jest wsadzona w cylinder bloku? bo tak jak pisałem wcześniej są dwie opcje tuleje mokre (mają bezpośredni kontakt z cieczą chłodzącą) i tuleje suche (które są poprostu wsadzone bez uszczelnień w cylinder/dziure w bloku ale nie mają bezpośredniego kontaktu z płynem chłodzącym dzieki czemu niemuszą być wogóle uszczelniane).

Kolego limbo jeśli jest to tuleja mokra ( czesto wystepuje w benzyniakach starej konstrukcji mitsubishi -wiem bo robiłem takie cuś- oraz dla przykładu w ciągnikach ursus c 330 :twisted: ) to woda pojawi sie w oleju jak napisałeś.

Natomiast jak jest to tuleja sucha to ryzyko przedostania sie wody do oleju wystepuje tylko wtedy gdy pęknie blok w miedzy kanałem chłodzącym a tuleją cylindra - co jest naprawdę bardzo rzadkim przypadkiem.

Niemniej mimo iż znam trochę takich konstrukcji nie wiem jak sprawa wyglada w tym silniku i dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów lub jakieś dokładne zdjecia tuleji lub bloku od dołu przy obsadzenieniu tuleji. Po zdjeciu jestem w stanie to zweryfikować a może komuś stary blok podpiera gdzieś płot.......... to by zdjeciem pomógł :mrgreen:

Jak rozwiąże ten temat to bedzie dla potomnych :)
Awatar użytkownika
nizak102

Postautor: nizak102 » 24 cze 2014, 21:00

Witam
Ewentualnie jak ktoś to widział i robił to niech narysuje prosty rysunek przekroju bloku z tuleją z zaznaczonym uszczelnieniem jego miejscem/obsadzeniem :) i skana załaczy do wypowiedzi lub prześle mi na priv.

za wszelką pomoc/podpowiedzi dziekuję z góry :mrgreen:

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
nizak102

Postautor: zefirekwroc » 24 cze 2014, 21:03

U mnie dokladnie tak bylo plyn przelecial do oleju.

Tuleja jest osadzona na oringu ktory jest przez nia dociskany.
zefirekwroc

Postautor: nizak102 » 25 cze 2014, 07:20

Witam
Kolego zefirekwroc jeśli jest tam oring to czemu w żadnym katalogu czesci jaki w necie przeszukałem nie ma tej pozycji?
W hyundaiu aso tez mi sprawdzali ni niewystepuje coś takiego jak piszesz .
Wg katalogu i rozmowy z gościem w aso wychodzi na to ze są tam suche tuleje bez żadnych uszczelnień wciskane i urztymywane na miejscu za pomoca docisku głowicy. Ale nie dokońca im wierzę bo na podstawie katalogu cześci też jestem w stanie to w ten sposób stwierdzić ! a czy w realu robili taki silnik to nie wiem ale na początku gość robił wielkie oczy jak powiedziałem mu model Terracan także może być ze to "tylko takie głupie gadanie zeby nie przyznać sie do braku wiedzy ludzi pracujących w Aso " ! :D

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
nizak102

Postautor: zefirekwroc » 25 cze 2014, 07:46

U mnie w ASO mowili to samo bo na problem ten zwrocil mi uwage mechanik. Jezeli oni maja taka pewnosc to coz pozostaje mi stwierdzuc ze moja usterka spowodowana byla zlym osadzeniem tulei w co do konca wierzyc mi sie nie chce.
zefirekwroc

Następna

Wróć do AWARIE