Witaj
Na mojej jest niestety wybity tylko numer odlewu produkcyjnego kia k56ak-2a który jak sie okazało dotyczy głowic starszego typu bez czujnika faz wałka rorządu od carnivala 1 wersji 2,9td i głowic nowego typu z czujnikiem od carnivala 2 144 KM 2,9 crdi. Po paru dniach walki z tematem udało mi sie dziś ustalić :
numer hyundai 22100-4XA20
numer kia 22001-4X300
numery crossy zamienników
xxkk008
kk008
kkj008
Co do zamienników są to znane firmy ashika japko itp.
Prawie się skusiłem na chiński zamiennik który zaoferowała mi hurtownia której nazwy nie zapamiętałem niestety ( a obdzwoniłem parę) ale cóz ja wolę używany orginał kia/hyundai.
Ciekawostka !!!!Co dziwne ale po wnikliwszym sprawdzeniu tematu w naszych crdi bloki silników miały oznaczenia ( dla ciekawych wybite/nadlane na bloku po stronie pompy CR)- J3K...... i właśnie drążąc temat okazało się że u mnie mam blok silnika typu J3K1 czyli taki sam jak w carnivalu 1- 2,9td. W nowszych rocznikowo terracanach (mój 2002) i carnivalach 2 były K2, K3 ,K4 czyli po zmianach konstrukcyjnych. Jakie to były zmiany podejrzewam ze się nie dowiemy bo nawet w aso kia i aso hyundai nie mają takich informacji. Co do głowic nie wiem jak się ma akurat numer konstrukcji bloku ale udało mi się dowiedzieć ze do silników J3K1 w początkowej fazie produkcji i w zależności na jaki rynek szły na sprzedaż były też montowane zwykłe sprzęgła 250 mm bez dwumasy

!!! Wszystkie następne numery konstrukcyjne bloku K2,K3,K4 miały dwumasę i sprzęgło 240 mm nie zależnie od innych okoliczności.
Mam nadzieję ze te nikomu niepotrzebne informacje komuś się przydadzą
Pozdrawiam
Mateusz