I kolejna rzecz, która zaczęła mnie męczyć (trochę po rozmowie z babiarem) odnośnie TOD, tego czy działa czy nie i czy działa jak należy - zarówno jeśli chodzi o dołączanie napędów jak i sygnalizacje pracy.
Generalnie na tablicy kontrolki są dwie: zielona 4x4, żółta 4x4 i reduktora, zresztą widać też na schemacie instalacji elektrycznej (część SD 52-1). W trybie kontroli wskaźników - obie się zapalają i następnie gasną, jednak nigdy nie widziałem aby zaświeciła się zielona kontrolka 4x4, nawet wtedy gdy mam włączony reduktor i wiem, że napęd na przód działał poprawnie (stałem zakopany w błocie a kółka się kręciły, błoto leciało na boczne szyby aż miło po obu stronach). Jak załączę reduktor - żółta kontrolka zaświeca się jak należy, zielona - nie zauważyłem.
Napędy raczej działają poprawnie (wiem że działały - błoto na przednich szybach jak się zakopałem) i że się rozłączają - bo spokojnie mogę przednimi kołami kręcić (gdyby napędy były cały czas spięte to raczej nie można by było sprawdzić hamulców z przodu na pojedynczych rolkach a z tym nie ma problemu). Raz jeden byłem świadkiem dlaczego jak jest TOD to nie można zrobić badania tylnych hamulców na jednych rolkach tylko - chwilę się tył kręci po czym jak przód dopnie auto momentalnie jest wyciągane z rolek mimo wrzuconego N (ASO w Bydgoszczy, zanim zdążył poprzedni właściciel dobiec i op*ić).
Teraz pytania:
1. czy TOD w pozycji AUTO (również LOW) powinien sygnalizować zapięcie napędów 4x4 odpowiednia kontrolką na tablicy rozdzielczej (zieloną)? Czy też tak macie (że zielona kontrolka się nie zaświeca) czy może u mnie coś nie działa tak jak powinno (np. ktoś odpiął sygnalizację 4x4 bo np. cały czas się świeciła, bo np mam spięte napędy cały czas)?
2. czy w trybie kontroli wskaźników na tablicy - kontrolki są zapalane jakoś inaczej (ze schematów by wychodziło, że sygnał trafia do "TOD control module" z modułu diagnostycznego i to on zapala kontrolki, czy kontrolki są sprawdzane jakąś inną ścieżką?)
3. Jak się ta zielona nie świeci nikomu - to po kiego jest włożona i do sterownika TOD-a podpięta (kumam, że są dwie tablice dla manualnej i automatycznej skrzyni niezależnie czy TOD czy 2H/4H/4L). Bo przyznam, że nie znalazłem na schematach niczego co by ją włączało (chyba że to kwestia sygnałów z encodera pozycji, który jest razem z silniczkiem sterującym ale już pod podwoziem).