Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

moduł/przekźnik sterowania układem świecy żarowej

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

moduł/przekźnik sterowania układem świecy żarowej

Postautor: nizak102 » 18 lis 2014, 23:04

Witam
wiem terracan 2,9crdi niema świecy żarowej tylko spiralę grzewczą w układzie dolotowym!!!!! Napisałem tak zeby każdy wiedział o co mi chodzi.
Ale mimo tego mam pytanie bo od czasu kiedy zakupiłem terka borykam sie z problemem ze nie zawsze przy odpalaniu zapala mi sie spirala "świecy żarowej" na desce rozdzielczej i wtedy mam utrudniony rozruch silnika. Zastanawiam sie gdzie jest moduł sterujący lub gdzie jest przekaźnik od tego układu? Jeśli jest moduł to zapewne korzysta z czujnika temperatury zewnętrznej. Gdzie jest ten czujnik? Jesli natomiast korzysta z przekaźnika z czasówką (wiem ze są takie) to gdzie on sie znajduje bo ja mam wersje "włoszkę" i nie mogę go odnaleźć po opisach bo nie znam tego języka. Jak ktoś ma wersje przedliftowego diesla 150 KM w manualu z trzypozycjnym przełącznikiem napędu i z klimatronikiem to prosił bym o podpowiedz lub o zdjecia na prv. z pokrywek bezpieczników i przekazników z komory silnika chodźby w jezyku angielskim.
Nurtuje mnie ten temat ponieważ przy konstrukcji tego silnika z mojego doświadczenia wynika ze za kazdym razem powinno nastepowac podgrzenie powietrza dolotowego a u mnie to nie nastepuje niestety. Czy w też tak macie?
Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
nizak102

Re: moduł/przekźnik sterowania układem świecy żarowej

Postautor: jacekmad » 19 lis 2014, 09:29

mam takie samo auto, jak coś to możemy się ustawić gdzieś na Ursusie na wieczorne oglądanie.
pozdrawiam
Jacek
jacekmad

Postautor: barzuc » 19 lis 2014, 10:42

Podgrzewanie zależne jest od temperatury zewnętrznej i nie zawsze musi występować. Powiem więcej - bardzo często w ogóle nie występuje przy temperaturach dodatnich.
W instrukcji (dostępnej np tu: http://terracan.republika.pl/instrukcja.html str 1-38) są rozpisane szacunkowe czasy podgrzewania.
Sprawdź może czujnik temperatury zewnętrznej (jeśli dobrze pamiętam jest gdzieś w okolicach chłodnicy klimy, jakiś czas temu był temat na forum odnośnie jego lokalizacji i działania), połączenia itp. Możesz też sprawdzić czy działa poprawnie używając przycisku AMB (wyświetla temp. zewnętrzną) na panelu klimatyzacji (jeśli masz automatyczną). Sam czujnik wpływa temp ma wpływ na więcej kwestii np. na nadmuchy, klimatyzację i przewietrzanie.
@nizak102: Instrukcje serwisowe, instrukcję obsługi, schematy itp. masz tutaj: do_pobrania.html
Już bez terka...
Był: Terracan 2.9 163KM A/T + TOD: viewtopic.php?f=9&t=2344
Obecnie: Fiat Sedici 4x4 + Mitsubishi Outlander 4x4
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: nizak102 » 19 lis 2014, 15:25

Witam
Dzieki wielkie Barzuc za przyponienie podstaw :)
Przekopałem całą literaturę i okazuje sie ze do modułu sterowania podgrzewaniem jest używany sygnał z czujnika temperatury cieczy chłodzącej (ten czujnik co jest koło termostatu z którego informacji korzysta też komputer pompy wtryskowej). Czujnik mam nowy moduł chyba działa bo czasami podgrzewa także zostaje kwestia przekaźnika i połaczeń elektrycznych i samej stacyjki (moze w niej coś nie kontaktuje). Jacekmad chetnie sie spotkam i porobie sobie fotki ale ostatnio jestem zaganiany także wyślę ci na prv mój kontakt to sie zdzwonimy.
Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
nizak102

Postautor: morcin » 09 sty 2015, 19:53

no witam , ludzie tak sprawa wygląda przekaźnik znajduje sie z prawej strony pod maska ,jest to zwykły przekaźnik tylko o wiekszej mocy i jest sterowany komputerem i nawet gdy jest temperatura plusowa to i tak on sie załącza po mimo ze kontrolka nam nie pokazuje grzanie jej , swieca grzeje przez około 10 sekund i 10s przerwy i tak kilka krotnie przy czym potrafia sie wypalic styki przekaźnika lub co gorsze sie skleic
morcin

Wróć do AWARIE