Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

filtr oleju aut.skrzyni biegów

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

filtr oleju aut.skrzyni biegów

Postautor: dzek » 17 paź 2015, 21:57

czy ktoś z was pomorze w znalezieniu owego filtra do crdi 163 km 2006 r.
dzek

Re: filtr oleju aut.skrzyni biegów

Postautor: Rothmans » 18 paź 2015, 07:37

Z tego co wiem u nas nie trzeba wymieniać filtra wystarczy go wymontować i dokładnie umyć bo jest siatkowy, ale niech więcej osób sie wypowie
Awatar użytkownika
Rothmans

Postautor: dzek » 18 paź 2015, 09:17

nie wiem co to za przyczyna jak jest gorąco czyli w lato podczas ruszania n.p. światła odczuwam jakby skrzynia się ślizgała ale tylko na jedynce podczas ruszania później inne biegi ok. oczywiście chodzi o automat czy filtr w skrzyni może mieć wpływ na ten efekt :oops:
dzek

Postautor: barzuc » 18 paź 2015, 09:24

Dokładnie jak napisał Rothamns - wyjąć, porządnie umyć i będzie jeździł dalej. @dzek - też mam automat a pierwszą wymianę oleju w skrzyni robiłem w serwisie zajmującym się tylko skrzyniami. Nowy filtr (u mnie był ten pasujący od Toyoty LC) mieli na półce ale popatrzyli na filtr, na mnie - "a po co chce Pan to wymieniać skoro ten jest dobry?"
Już bez terka...
Był: Terracan 2.9 163KM A/T + TOD: viewtopic.php?f=9&t=2344
Obecnie: Fiat Sedici 4x4 + Mitsubishi Outlander 4x4
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: dzek » 18 paź 2015, 10:37

dzięki za podpowiedź mnie trapi to co pisałem wcześniej ten uślizg podczas upałów ,dzisiaj jak jest chłodno tego nie ma ale latem to irytujące :(
dzek

Postautor: barzuc » 18 paź 2015, 11:41

Filtr w skrzyni nie będzie miał wpływu, ale zużyty olej - już tak. Latem pracuje w wyższej temperaturze więc robi się też bardziej wodnisty. Dawno olej miałeś w skrzyni zmieniany? Z tego co mi się udało ustalić - dla naszych skrzyń (wiek + przebieg) to bezpieczny przebieg okolice 30 tyś km pomiędzy wymianami.
Już bez terka...
Był: Terracan 2.9 163KM A/T + TOD: viewtopic.php?f=9&t=2344
Obecnie: Fiat Sedici 4x4 + Mitsubishi Outlander 4x4
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: dzek » 18 paź 2015, 12:04

właśnie latem jak pojawił się ten problem, to wymieniono mi olej na chyba atf dextron III i bez poprawy .spec od attomatów mówi ż jakieś tarczki w skrz. się wytarły .Jak się wytarły, to raczej na zimno powinno się ślizgać, a jak cieplej to powinno być lepiej (fizyka), no ale nie chcę się mądrować . wyczułem że pan mechanik, złapał łosia, bo jak zapytałem o koszt to wycenił na 2-3 tyś. i gwarancji nie daje bo to byłby remont tylko 1 biegu .zapytałem czy jak by robł całość to koszt był by x cztery :shock:
dzek

Postautor: robert38 » 18 paź 2015, 12:11

A ja się wam dziwię, że wolicie się bawić w płukanie filtra niż kupić nowy za parę złotych.

Gdyby były problemy z dostępnością, był kosmicznie drogi to wtedy bym to zrozumiał.

Siatka w filtrze jest tak drobna, że żeby nie wiem jak ją płukać to i tak nie będzie miała takiej przepustowości jak nowa.

Co do wymiany to ja bym dał nowy filtr i pojechał na dynamiczną wymianę oleju aby wymienić cały olej. Przy zwykłej wymianie oleju przez korek w misce olejowej to nie zlejesz więcej jak 4 litry oleju. Jak zdejmiesz miskę olejową od skrzyni to może uzbiera się z pięć litrów oleju a to mniej więcej połowa tego co jest w skrzyni.

Po wymianie filtra i całego oleju jeśli objawy by nie ustąpiły to bym zaczął się martwić stanem skrzyni.

Moja skrzynia od samego początku jeździ na ATF Dexron III, przebieg 255kkm i jak na razie działa bez zastrzeżeń.
2002 Terracan 3.5 V6, LPG, czarny, czarna skóra, Bilstein B6, drążki Ironman, skrzynia A/T, climatronik, TOD, 265/70/16
robert38

Postautor: dzek » 18 paź 2015, 12:25

to fakt zleciało .4,5L stan to 11L tylko mam problem gdzie kupić filtr nie znam numeru ktoś mi oferował że orginał ale 900zł no to nie mało + olej proszę pomóżcie z tym filtrem. :oops:
dzek

Postautor: dzek » 18 paź 2015, 12:28

a jeszcze jedno co oznacza dynamiczną wymianę na czym to polega i kto to zrobi
dzek

Następna

Wróć do AWARIE