Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Manualna skrzynia biegów

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

Manualna skrzynia biegów

Postautor: pawel1987 » 05 kwie 2010, 10:28

Witam.
Mam niewielki problem - po puszczeniu sprzegła słychac lekkie pukniecie i jak by łożysko sie kręciło.
Nie wiem czy to normalnie. Wszystko jest ok to tak na jałowym biegu. Mechanik powiedział ze to skrzynia skoro nie słychac na wcisnietym sprzęgle. Olej jest wiec nie wiem. Na razie nic sie nie dzieje poważniejszego. Przy wymianie silnika sprzegło było wraz z kołem przekładane tarcza jest ok w 70%.
Awatar użytkownika
pawel1987

Re: Manualna skrzynia biegów

Postautor: irek » 05 kwie 2010, 10:46

Nigdy czegoś takiego nie miałem.
Owszem miałem problem ze zużyta pompą sprzęgła (pedał zostawał w podlodze) ale nic nie stukało.

Pozdr
IR
Awatar użytkownika
irek

Postautor: mosquito » 05 kwie 2010, 13:46

Nie wiem jak sytuacja wygląda tutaj,ale w poprzednim aucie posypało się łożysko igiełkowe na wałku w skrzyni.
Na luzie na początku lekko stukało i szumiało, po wciśnięciu sprzęgła wszystko cichło.Później już nie szumiało tylko wyło
mosquito

Postautor: dyzma » 07 sty 2011, 15:31

Witam ,sprawa jest taka,wybilem z biegu wstecznego na zgaszonym bez sprzegla niby na luz.A tu skrzynia sie zakleszczyla,lewarek chodzi tylko 1,luz 2.A jak chce dac dalej np;3,4,5,R,to jest zablokowana.Jak go odpale na sprzegle niby na LUZIE to jest tak jakby na 4 i jak puszcze sprzeglo to gasnie???Czy kto mial taki przypadek i moze wie co dalej robic?
dyzma

Postautor: mdeja » 09 sty 2011, 21:11

Albo rozwaliłeś mechanizm lewarka - (wodziki) albo zakleszczyłeś skrzynie biegów. Czeka Cie wizyta u mechanika - najpierw sprawdzenie mechanizmu lewarka a potem ewentualnie zwalanie skrzyni biegów i rozbieranie jej. Współczuje.

Ja osobiście uszkodziłem swego czasu mechanizm lewarka w Suzuki VItyarze. Chodził badzo nieprecyzyjnie - ale nie aż tak jak piszesz
Awatar użytkownika
mdeja

Wróć do AWARIE