Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

brak przedniego napędu

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

brak przedniego napędu

Postautor: gajowy » 12 cze 2016, 09:48

Witam, zauważyłem, że nie załącza mi się przedni napęd. Podciśnienie jest, jak zmieniam przełącznikiem z 2h na 4h to pojawia się ono odpowiednio na innych rurkach. Pomyślałem że membrana- wymieniłem na nową i nie pomogło. Wygląda na to że podciśnienie jest zbyt małe. Jak się lekko "pomoże" ręką, to membrana przesuwa przełącznik w moście. Jakie są Wasze sugestie, czy to nieszczelne rurki, czy też pompa daje zbyt małe podciśnienie?
gajowy
 
Posty: 91
Rejestracja: 19 wrz 2015, 09:34

Re: brak przedniego napędu

Postautor: barzuc » 13 cze 2016, 09:57

Skoro membrana nowa to sprawdź najpierw najprostsze i najtańsze - rurkę / przewód.
Już bez terka...
Inne 4x4
Moje (byłe) autko: viewtopic.php?f=9&t=2344
Zapraszam również na http://wzornica.blogspot.com/, http://www.wzornica.dakod.pl/
Awatar użytkownika
barzuc
 
Posty: 1548
Rejestracja: 10 lip 2013, 19:18
Lokalizacja: Wielkoposka / okolice Poznania

Re: brak przedniego napędu

Postautor: gajowy » 13 cze 2016, 23:17

Najgorsze, że nie mam pojęcia, jaką wartość powinno mieć to podciśnienie.
gajowy
 
Posty: 91
Rejestracja: 19 wrz 2015, 09:34

Re: brak przedniego napędu

Postautor: barzuc » 14 cze 2016, 07:30

Poszukaj w instrukcji serwisowej (dostępna na głównej stronie terracan.pl w dziale do pobrania).
Jeśli dobrze pamiętam pompa podciśnienia jest z alternatorem, ale braki (za niskie podciśnienie) w układzie zauważyłbyś też na hamulcach (w dodatku powinna się zapalić kontrolka na desce jeśli podciśnienie zbyt mocno spadnie).
Już bez terka...
Inne 4x4
Moje (byłe) autko: viewtopic.php?f=9&t=2344
Zapraszam również na http://wzornica.blogspot.com/, http://www.wzornica.dakod.pl/
Awatar użytkownika
barzuc
 
Posty: 1548
Rejestracja: 10 lip 2013, 19:18
Lokalizacja: Wielkoposka / okolice Poznania

Re: brak przedniego napędu

Postautor: gajowy » 14 cze 2016, 21:11

Zrobiłem prosty test- zamieniłem przewody podciśnienia na membranie, następnie na zaciągniętym ręcznym zapaliłem silnik i włączyłem napęd na dwa koła. Membrana ładnie przełączyła napędy. Zakładam więc, że pompka daje dobre podciśnienie a walnięty jest gdzieś jeden z przewodów, konkretnie ten włączający 4x4.
Pozdrawiam
gajowy
 
Posty: 91
Rejestracja: 19 wrz 2015, 09:34

Re: brak przedniego napędu

Postautor: gajowy » 15 cze 2016, 21:53

Dziwne, połączyłem nowym przewodem i dalej nie działa. Być może, problem leży w tym dodatkowym przewodzie co łączy zaworki z jakimś dziwnym zbiornikiem. Nic to, trzeba szukać dalej.
gajowy
 
Posty: 91
Rejestracja: 19 wrz 2015, 09:34

Re: brak przedniego napędu

Postautor: elozielo » 08 sty 2017, 22:19

odświeżę temat - podobny mam problem.
brak napędu na przodzie.
Przełącza się na reduktor - znaczy niska prędkość przy kosmicznych obrotach - działa, ale brak napędu?

Coś - Ktoś - wie o co cho? dotarliście do meritum problemu?

pozdro
darek
Terek 2004 2,9CRDi 163KM, lift 2", opony AT 31", 3-pozycyjny przełącznik, skrzynia manual, zielony poobijany, jeszcze plastiki się trzymają
elozielo
 
Posty: 46
Rejestracja: 21 lis 2016, 00:51
Lokalizacja: W-wa / Jelonki

Re: brak przedniego napędu

Postautor: hunter » 26 sty 2017, 14:53

Cześć.

U mnie przedni napęd nie załączył się w najmniej odpowiednim momencie.
Szczere pole , śnieg i konieczność zawrócenia auta na nieodśnieżonym terenie.
Po zaglądnięciu pod harmonijkę siłownika zauważyłem syf na tłoczysku.
Przeczyściłem powierzchnię ( w trakcie czyszczenia kolega załączał 2H/4H i odwrotnie), spryskałem lekkim smarem i działa.
Może ktoś też ma lekko zatarte tłoczysko....

pozdrawiam

Piotr
hunter
 
Posty: 22
Rejestracja: 16 maja 2016, 07:00
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: brak przedniego napędu

Postautor: piorek21 » 06 wrz 2017, 20:08

Witam
Mam podobny problem silownik sie przesówa lecz nie włącza sie przedni napęd. Gdzie szukać dalej
piorek21
 
Posty: 1
Rejestracja: 02 wrz 2017, 07:57


Wróć do AWARIE



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: google i 1 gość

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by StylerBB.net