Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Problem z ukladem chlodzenia

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

Problem z ukladem chlodzenia

Postautor: Mysz » 12 kwie 2020, 19:35

Witam.Zwracam sie z prosba o pomoc bo mam nietypowy problem:
W moim Terku od kilku tgodniu zauwazylem ze zbiornik wyrownawczy plynu chlodzacego jest pelny,Prawie codziennie przelewan plun chlodzacy z zbiorniczka do silnika i po przejechaniu okolo 50 km jest to samo.Co ciekawe nie ubywa go,nie ma sladow oleju.Silnik3.0TDI przejechane 213 tys. czas sie przygotowac do wymiany uszczelki ale czy to jest powod? Mechanik sprawdzil przewody gumowe sa miekkie ,wymienilismy korek .Co ciekawe sa dni kiedy plyn normalnie wraca z powrotem.
Poradzcie co z tym zrobic? jaka usterka.Pozdrawiam
Mysz

Re: Problem z ukladem chlodzenia

Postautor: Gregol » 13 kwie 2020, 20:42

Wygląda mi to jednak na bardzo typowy problem. Przyczyną jest najprawdopodobniej korek na chłodnicy. Pomimo że jak piszesz był on wymieniany to sprawdził bym czy uszczelka gumowa nie jest zbyt duża (np. napuchnięta) i czy pozwala na swobodny powrót płynu ze zbiorniczka do układu chłodzenia przy niewielkim podciśnieniu.
Na rozgrzanym silniku przewody gumowe powinny być naprężone ale przy stygnięciu wiotczeją ale nie odkształcają się. Jeśli płyn ze zbiorniczka nie wraca to podciśnienie odkształca przewody gumowe, sprawdź czy tak jest.
Przy okazji, w Terracanach nie było silnika 3.0 TDI lecz 2.9 CRDI.
Pozdrawiam,

Gregol.
Gregol

Postautor: Mysz » 19 kwie 2020, 16:21

Wszystko jest ok sprawdzilem zgodnie z zaleceniami ale problem pozostal.Co moge jeszcze zrobic ?Tym bardziej ze tygodniowo robie 500-60 km a chcialbym jak sie uspokoi pojechac gdzies dalej ale mam obawy
Mysz

Postautor: Gregol » 24 kwie 2020, 00:59

Jeszcze jedna przyczyna przyszła mi do głowy. Czy rurka z chłodnicy dochodzi do dna zbiornika wyrównawczego?
Pozdrawiam,

Gregol.
Gregol

Wróć do AWARIE