Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Opona obciera przy skręcie

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

Opona obciera przy skręcie

Postautor: mikkanen » 23 lis 2020, 10:32

Zaobserwowałem, że przy mocnym skręcie w lewo, prawe koło od wewnętrznej strony bardzo mocno obciera o drążek/wahacz. Autko mam od pół roku ale patrząc na poziom wytarcia to myślę, że w takim stanie kupiłem.
Felgi,opony są standardowe(R16/65/255), zero luzów w zawieszeniu, zbieżność ustawiona( i sprawdzana czy się nie rozregulowała, wszystko ok), czy to może być kwestia jakieś regulacji na drążkach ?, czego szukać, co sprawdzać? Jeden z mechaników powiedział mi, że przy kołach powinny być jakieś tuleje/dystanse których tu nie ma. Ktoś z Was o czymś takim słyszał ? W środę jestem umówiony u tego mechanika, ale pomyślałem, że podpytam, może ktoś z Was podpowie co to może być bo z mechanikami to różnie ( i to bardzo) bywa.
mikkanen

Re: Opona obciera przy skręcie

Postautor: robert38 » 24 lis 2020, 19:57

Po lewej i prawej stronie przy ramie masz ograniczniki skrętu. Wyreguluj i nie będzie obcierać.
Mechanikowi powiedz, że jak nie wie to niech przynajmniej nie zmyśla. Chyba, że mówiąc tuleje/dystanse miał na myśli właśnie te ograniczniki.
2002 Terracan 3.5 V6, LPG, czarny, czarna skóra, Bilstein B6, drążki Ironman, skrzynia A/T, climatronik, TOD, 265/70/16
robert38

Postautor: k0d0 » 25 lis 2020, 15:07

Dodam tylko że ograniczniki skrętu opierają się o wąsy przekładni kierowniczej. Czasem wąs się wybija albo ogranicznik wygina.
Awatar użytkownika
k0d0

Postautor: mikkanen » 26 lis 2020, 08:37

Panowie,
dzięki bardzo, znaleźliśmy, rzeczywiście są tam ograniczniki, umiejscowione tak głębiej( większość mechaników szukało tego przy kole), po waszych sugestiach znaleźli. I rzeczywiście mocowanie tego ogranicznika było wyłamane i sam ogranicznik przekrzywiony. Mocowanie trzeba wyprostować, przyspawać i będzie ok. DZIĘKI, DZIĘKI BARDZO !!!!, problem rozwiązany.
mikkanen

Wróć do AWARIE