Witajcie.
Dołączyłem do grona szczęśliwych (mam nadzieję) posiadaczy Terracana. 2006 rok 2.9 CRDI 163 HP. Samochód kupiłem jako koń pociągowy do przyczepy kempingowej. Tyle słowem wstępu Jako, że nigdy wcześniej nie miałem samochodu terenowego mam kilka pytań do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów.
Auto miało do zrobienia trzy rzeczy o których sprzedający mnie poinformował, mianowicie cieknący reduktor, do wymiany prawa końcówka drążka kierowniczego oraz do wymiany lewy, górny wahacz. Jak to bywa w takich sytuacjach teraz zaczną wychodzić te o których nie zostałem poinformowany
Trzy pytania:
1) Dziś przy odpaleniu samochód nie zagadał, słychać było tylko pstryk, chyba w rozruszniku.. Czy winny jest sam rozrusznik, czy może to świadczyć o innej usterce? Po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka zapalił bez problemu. Na ciepłym silniku pali od strzała.
2) silnik suchy, jednak po filtrze oleju widoczny jest wyciek na osłonę silnika, i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że na kielichu od góry również jest olej... W koło nie widać żadnego wycieku, a wątpię żeby olej przez np niedokręcony filtr wędrował w górę
3) szukałem na forum ale nie znalazłem, czy mamy gdzieś tu wykaz z numerami części?
Jeżeli macie jakieś sugestię na co zwrócić szczególną uwagę w tym modelu, każda dobra rada będzie mile widziana