Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Tempomat

Co i jak zmienić, żeby lepiej sie jeździło ;)

Tempomat

Postautor: eemeryt » 09 lut 2018, 23:59

Witam, montował ktos kiedyś tempomat? Są wiązki wystarczy tylko kupić przełaczni i moduł?
eemeryt
 
Posty: 58
Rejestracja: 21 wrz 2014, 17:21

Re: Tempomat

Postautor: kon555 » 11 lut 2018, 13:31

Jeśli masz wersje bez i chcesz oryginalny tempomat musisz zweryfikować czy ECU różniły się między sobą. Drugą istotną częścią jest to że niektóre wiązki których nie wykorzystali faktycznie znajdują się w pojeździe (np. zaklejone wtyczki), ale jest wiele przewodów niepodciągniętych np. w skrzynce bezpieczników brak pinów dla bezpiecznika auto cruise. Ale jakbyś trafił na terracana przeznaczonego na części, zweryfikował byś czy możesz przełożyć te elementy. Istotną sprawą jest sam "auto cruise" czy komunikuje się z komputerem czy jest jego integralną częścią i wymiany wymagała by połowa elektroniki, zobacz schematy (link http://terracan.pl/do_pobrania.html) najlepiej zacząć od schematu elektrycznego modułu tempomatu i zapoznać się z jego działaniem budową.
Do wielu pojazdów są gotowe zestawy tempomatu ale wątpię żeby ktoś zrobił dedykowany zestaw do samodzielnego montażu dla Terracan.

Powodzenia
kon555
 
Posty: 79
Rejestracja: 01 wrz 2016, 21:04

Re: Tempomat

Postautor: eemeryt » 11 lut 2018, 19:23

Dzięki, myślałem, że to będzie prostsze. Odpuszczę temat
eemeryt
 
Posty: 58
Rejestracja: 21 wrz 2014, 17:21

Re: Tempomat

Postautor: RobertK » 09 mar 2018, 09:29

Złącze prawdopodobnie znajduje się w kolumnie kierownicy w obu modelach. Panel sterowania:

https://www.proxyparts.de/autoersatztei ... d/5866787/

z niemieckiej strony:

Kolory przewodów i funkcje pedału przyspieszenia APS są takie same dla obu wersji. Tylko wtyczki różnią się, jeden stary model, dwurzędowy nowy model. Dla nowego modelu zgodnie z tym schematem.

Pierwszy rząd:
Pin 1 = szary / pomarańczowy - Pos2
Pin 2 = Brown / Orange - Pos1
Pin 3 = Niebieski / Czarny - 5 V ref.

Drugi rząd
Pin 4 = czarna masa
Pin 5 = szary - masa
Pin 6 = Różowy - 5 V ref.

W wersji po liftowej ktoś to uruchomił!

W benzynie na 100% jest linka gazu i potrzeba modułu Cruise Control Module. W dieslu pedał jest elektoniczny i to może tłumaczyć brak "pinologi" w bezpiecznikach do tego modułu. Prawdopodobnie potrzebne jest złącze ślizgowe pod kierownice, dlatego mam pomysł umieszczenia sterowania na panelu deski. Schemat/lutownica w ręce! O sukcesach i porażkach będę informował.
RobertK
 
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2018, 07:56

Re: Tempomat

Postautor: sify86 » 15 kwie 2018, 13:28

Jak idą prace?
Terracan 2.9 CRDI automat
Awatar użytkownika
sify86
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 maja 2015, 08:15
Lokalizacja: Helsingborg


Wróć do TUNING



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by StylerBB.net