Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

RadaR'a Terracan

Zgłoszenia nowych uzytkowników (proszę o wpisywanie się w nowych wątkach)

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: mdeja » 01 maja 2011, 12:35

Współczuje - ale masz nowy alternator ;)
U mnie osłona plastikowa silnika na skutek wibracji zrobiła dziurę w wężyku nadmiarowym który idzie od korka chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego. Dziura miała ok 1,5 do 2 cm długości i tamtędy płyn wylatał. Wężyk wymieniłem i dolałem jakieś 3,2 litra chłodziwa. Jak na razie nie gotuje silnika więc może uszczelka pod głowicą nie padła.
Awatar użytkownika
mdeja
 
Posty: 595
Rejestracja: 29 cze 2009, 10:43

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: Masmo » 23 maja 2011, 10:31

RadaR pisze:No więc sympatyczny Pan z Bielska Podlaskiego naprawiający alternatory, nie naprawił mojego, bo trwało by to dłużej
więc wymienił na nowy koszt 1090zł z wymianą, i dzięki temu mogłem wczoraj dojechać do domu...


U mnie chyba łożyska zdychają w alternatorze. Piszczy na wolnych obrotach i w czasie jazdy. Wyraźnie od strony alternatora. Po zdjeciu paska cisza....
Wkurza mnie ten alternator, chce nabyć nowy/regenerowany i w razie czego wozić go ze sobą w trasy. I teraz pytanie 1090 zł za nowy to jakoś mało. To napewno był nowy czy regeneroweany? Nie wiesz skąd Pan z Bielska ;) go kupił :?:
CRDi 2003 r. AT; bodylift 1"; zawias Ironman +2", +B6, Escape 12000. AT255/70R16 MT265/75R16 Wint265/70R16.
http://www.youtube.com/watch?v=-KJmGHt9 ... tube_gdata
Awatar użytkownika
Masmo
 
Posty: 1109
Rejestracja: 30 cze 2009, 08:11
Lokalizacja: Gdynia

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: szpulek » 24 maja 2011, 20:53

A moj daje czasami nawet 15V, wiec tez musze sie rozejrzec za nowym/uzywanym/remontem.. pzdr
Terracan GLS 2.9 CRDi 120kW A/T (30-40LE) 2005
Obrazek
http://JaguaremDoSlubu.eu
Awatar użytkownika
szpulek
 
Posty: 626
Rejestracja: 25 maja 2010, 23:00
Lokalizacja: Gliwice

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: Gelek80 » 25 maja 2011, 09:22

Czasem napięcei 15V może się pojawić jeżeli masz padający akumulator i do tego dużo włączonych odbiorników.

Włącznie świateł powoduje wzrost napiecia z 13,5 do 14V.
15V pojawiało się w zimie pod odpaleniu i włączniu wszytkich grzałek, świateł i dmuchawy.

Dodam, że ma jescze fabryczny akumulator z 2004 roku.
Gelek80
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 paź 2010, 08:24

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: szpulek » 25 maja 2011, 09:27

Sam nie mierzylem, ale z tego co sie dowiedzialem to wszystkie odbiorniki byly wylaczone, czyli przede wszystkim bez swiatel i bez dmuchawy/klimy.. pzdr
Terracan GLS 2.9 CRDi 120kW A/T (30-40LE) 2005
Obrazek
http://JaguaremDoSlubu.eu
Awatar użytkownika
szpulek
 
Posty: 626
Rejestracja: 25 maja 2010, 23:00
Lokalizacja: Gliwice

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: Masmo » 25 maja 2011, 16:34

Gelek80 pisze:Czasem napięcei 15V może się pojawić jeżeli masz padający akumulator i do tego dużo włączonych odbiorników.

Włącznie świateł powoduje wzrost napiecia z 13,5 do 14V.
15V pojawiało się w zimie pod odpaleniu i włączniu wszytkich grzałek, świateł i dmuchawy.

Dodam, że ma jescze fabryczny akumulator z 2004 roku.


To naprawde jakieś nowe teorie... Zawsze wzrost prądu powoduje SPADEK napięcia. Bez obciążenia u mnie w Terrku jest 14,0 -14,2V po obciążeni spada nawet do 13,6V.
Jeśli napięcie skacza powyżej 14,4V oznacza to uszkodzony regulator i koniecznie trzeba to naprawić bo może uszkodzić różne elektroniczne podzespoły :!:
CRDi 2003 r. AT; bodylift 1"; zawias Ironman +2", +B6, Escape 12000. AT255/70R16 MT265/75R16 Wint265/70R16.
http://www.youtube.com/watch?v=-KJmGHt9 ... tube_gdata
Awatar użytkownika
Masmo
 
Posty: 1109
Rejestracja: 30 cze 2009, 08:11
Lokalizacja: Gdynia

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: szpulek » 25 maja 2011, 20:00

Tez mi to pachnialo na regulator. W dodatku strasznie pala mi sie H7.. Ale musze znalezc chwile czasu, zeby to ogarnac.. Widzialem regulator w top-serwisie, dam rade sam to zrobic czy musze do machera? pzdr
Terracan GLS 2.9 CRDi 120kW A/T (30-40LE) 2005
Obrazek
http://JaguaremDoSlubu.eu
Awatar użytkownika
szpulek
 
Posty: 626
Rejestracja: 25 maja 2010, 23:00
Lokalizacja: Gliwice

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: irek » 25 maja 2011, 21:02

Za: http://www.auto-swiat.pl/1-hyundai-terr ... y-i-trwaly

"Inna osobliwość to krótka żywotność żarówek. Problem jest znany firmie - zmiany kabli i instalacji elektrycznej we wcześniejszych Terracanach mogą zmniejszyć szczytowe napięcie."
Awatar użytkownika
irek
 
Posty: 939
Rejestracja: 25 wrz 2008, 18:30
Lokalizacja: WM

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: RadaR » 31 maja 2011, 18:48

Masmo pisze:
RadaR pisze:No więc sympatyczny Pan z Bielska Podlaskiego naprawiający alternatory, nie naprawił mojego, bo trwało by to dłużej
więc wymienił na nowy koszt 1090zł z wymianą, i dzięki temu mogłem wczoraj dojechać do domu...


U mnie chyba łożyska zdychają w alternatorze. Piszczy na wolnych obrotach i w czasie jazdy. Wyraźnie od strony alternatora. Po zdjeciu paska cisza....
Wkurza mnie ten alternator, chce nabyć nowy/regenerowany i w razie czego wozić go ze sobą w trasy. I teraz pytanie 1090 zł za nowy to jakoś mało. To napewno był nowy czy regeneroweany? Nie wiesz skąd Pan z Bielska ;) go kupił :?:


1090 to cena z montażem, kupił w jakimś sklepie w Białymstoku, ale gdzie to raczej nie wyjawi,
Napięcie jakie teraz daje to 13,8, a póżniej 14,0 i minimalna to 13,8!
Założyłem też nowy Aku był 90 Ah założyłem 115 Ah i jest fajnie :)

W zeszłym tygodniu byłem w Szwecji, autko spisało się tak jak powinno, rybki nie dopisały, wiatr potężny i temperatura 10stopni, kiedy u Was w Polsce było 20 :)
Acha, spalanie w Szwecji 10,3 na 100 :)

Obecnie jestem w Warszawie, krąże Ursus-Mokotów, jakby ktoś chciał się spotkać :) jeszcze 2 tyg.
RadaR
 
Posty: 152
Rejestracja: 16 lut 2010, 20:56

Re: RadaR'a Terracan

Postautor: Masmo » 31 maja 2011, 22:00

RadaR pisze:...1090 to cena z montażem, kupił w jakimś sklepie w Białymstoku, ale gdzie to raczej nie wyjawi,....

Znalazłem w Gdańsku serwis: http://rozrusznik.eu/
Proponowali mmi nową chińską podróbę (ale dobrze podrobioną) za 620 zł.
Ostatecznie wyjeli alternator wyminili łożyska i jest git. To wszystko za 260 zł. :mrgreen:
CRDi 2003 r. AT; bodylift 1"; zawias Ironman +2", +B6, Escape 12000. AT255/70R16 MT265/75R16 Wint265/70R16.
http://www.youtube.com/watch?v=-KJmGHt9 ... tube_gdata
Awatar użytkownika
Masmo
 
Posty: 1109
Rejestracja: 30 cze 2009, 08:11
Lokalizacja: Gdynia

Poprzednia

Wróć do NASZE AUTA



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by StylerBB.net