Witam, dorzucę swoje 3 grosze rozterki dot. opon, jeżeli piszę w złym miejscu to proszę o przeniesienie w odpowiednie

W tę zimę czeka mnie długa droga z Anglii do Polski. Noszę się zamiarem zakupu opon typu AT, od 2-3 tygodni przeszukuję fora, serwisy z opiniami i jestem w punkcie wyjścia bo tyle co osób tyle opinii (oponii).
Wybrałem sobie 10 opon, może ktoś z was miał z tymi oponami do czynienia:
Bf Goodrich AT KO
Yokohama GEOLANDAR A/T-S
Bridgestone A/T 694
Toyo Open Country A/T
Continental CrossContact AT
Cooper Discoverer A/T
General GRABBER AT2
General GRABBER
Goodyear WRANGLER AT/SA
Nokian Rotiiva AT
Ceny powyższych (montaż+wyważanie+trakcja) są u lokalnych gumiarzy bardzo zbliżone więc nie jest to kwestia ceny a raczej tego co lepsze.
Następny dylemat to rozmiar. Nosiłem się z zamiarem kupna w rozmiarze 245/75/16 lub 255/70/16 z uwagi na felgę jaką mam oraz informacji, które znalazłem na gdzie piszą iż największą oponę jaką mogę zamontować do nie podniesionego Terracana to właśnie 245/75/16. Jak trzeba to podniosę, jednak chciałem to czynić dopiero na wiosnę z uwagi na brak czasu.
W lato przyszłego roku wybieramy się do Norwegii i chciałbym uniknąć kolejnego wydatku w tak krótkim czasie. W przyszłości pewnie będą 2 lub 3 komplety.
Zim praktycznie tu nie doświadczam, tylko 2 razy przez 7 lat jak tu mieszkam widziałem białe drogi. Większość tras (kilkaset/tysięcy km) pokonuję czarną wstążką jednak każda praktycznie wycieczka kończy się chęcią zjechania z utwardzonej jezdni.
Dodam jeszcze, iż przednie opony potwornie szybko mi się tu zużywają ze względu na częstą konieczność kręcenia w miejscu podczas manewrowania przy parkowaniu lub puszczaniu kogoś z naprzeciwka w wąskich uliczkach. Po prostu się nie da tego uniknąć.
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Terracan 2.9 CRDi 2006 - standard w welurze i "chińskim" drewnie, bez ekstrawagancji ... jeszcze ;]